Smakowita sensoryka
Anna Kozłowska , Ewa Brzychcy
21 przepisów dla maluchów, które smakują i rozwijają zmysły!
Smakowita sensoryka
Smakowita sensoryka to 21 przepisów, dzięki którym Twój maluch zostanie szefem kuchni, artystą i żądnym nowych przygód smakoszem!
Każdy z przepisów uczy dzieci zabawy z jedzeniem, jednocześnie kładąc nacisk na sensoryczne doznania.
Oto kilka istotnych powodów, dla których warto zachęcić małe dzieci do gotowania:
- rozwój zmysłów – przepisy mobilizują do próbowania potraw o różnych smakach, fakturach i kolorach. Praca rękoma, ugniatanie, lepienie czy wałkowanie przygotowuje malucha do późniejszych czynności takich jak pisanie czy wiązanie butów;
- wspólne gotowanie – przygotowane razem jedzenie bardziej angażuje dziecko podczas posiłków i zachęca do próbowania nowych rzeczy;
- ćwiczenie cierpliwości i komunikacji – gotowanie rozwija ważne umiejętności społeczne, m.in. czekanie, podział obowiązków i dzielenie się. Dodatkowo liczenie i wypowiadanie nowych słów podczas gotowania to dobry sposób na wzmocnienie umiejętności językowych i matematycznych dziecka;
- budowa poczucia własnej wartości – przygotowując jedzenie, doświadczamy poczucia spełnienia, co wzmacnia pewność siebie i dumę ze swoich osiągnięć;
- proste zasady – czytelne instrukcje wypełnione zdjęciami i ilustracjami pozwolą maluchowi uczestniczyć w procesie gotowania, nawet jeśli nie umie jeszcze czytać.
Smakowita sensoryka
to gwarancja pełnych brzuszków i pysznej zabawy!
Dzięki przepisom zawartym w tej książce Twój maluch pomoże Ci przygotować pyszne, pełne owoców i warzyw potrawy, a także – niczym prawdziwy kucharz – nauczy się technik gotowania!
- Producent
- Api Papi
- Autor
- Anna Kozłowska, Ewa Brzychcy
- Data premiery
- 2021
- ISBN
- 9788396014948
- Format
- 120x200
- Okładka
- pudełko
- Nr katalogowy
- 33497
feedback Zgłoś komentarz