Trudności z jedzeniem u dzieci i nastolatków  1
zoom_out_map
chevron_left chevron_right

Trudności z jedzeniem u dzieci i nastolatków

Agata Dutkiewicz

Publikacja stanowi praktyczny przewodnik dla rodziców, pomagając im rozwiązywać różnorodne trudności związane z jedzeniem u dzieci i nastolatków. Zajmuje się kwestiami zbyt małego lub dużego apetytu, dziwnymi preferencjami żywieniowymi oraz podkreśla rolę jedzenia w budowaniu relacji międzyludzkich. Książka oferuje cenne wskazówki dotyczące zdrowego podejścia do jedzenia oraz wspiera rodziny w przypadkach takich jak neofobia żywieniowa czy zaburzenia odżywiania, dostarczając wartościowych informacji dla wszystkich opiekunów dzieci i młodzieży.

54,99 zł Brutto

52,37 zł Netto

check W magazynie
tag_faces 110 pkt w Programie Lojalnościowym
Opis

"Czy moje dziecko kiedykolwiek przestanie być tak wybredne przy jedzeniu?".
"Czy w końcu zacznie jeść po prostu normalnie?".

Odpowiedzialność rodziców w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci jest ogromna, jednak czasem wyzwaniem staje się cała kwestia związana z jedzeniem. To może stać się źródłem trosk i frustracji oraz prowadzić do napięć w rodzinie.

Trudności z jedzeniem u dzieci i nastolatków

stanowi doskonały przewodnik, który pomaga w radzeniu sobie w przypadkach, gdy jedzenie staje się polem konfliktów i niepokojów.

Książka zajmuje się różnymi aspektami problemów związanych z jedzeniem, takimi jak:

  • "Moje dziecko je zbyt mało"
  • "Moje dziecko je zbyt dużo"
  • "Moje dziecko ma dziwne preferencje żywieniowe"

Ponadto, książka rzuci światło na prawdziwą naturę jedzenia – jako procesu, który nie tylko dostarcza organizmowi energii, ale również stanowi ważne narzędzie w budowaniu relacji międzyludzkich. Przytoczone zostaną trudności, ale również piękno związane z aktem spożywania posiłków, zarówno w codziennych sytuacjach, jak i podczas wyjątkowych okazji.

Poradnik dla rodziców

Ta inspirująca publikacja pomoże rodzicom nauczyć dzieci zdrowego podejścia do jedzenia oraz zrozumienia, jakie znaczenie ma ono w życiu społecznym i emocjonalnym. Książka dostarcza cennych wskazówek dotyczących budowania pozytywnej relacji z jedzeniem. Dodatkowo, stanowi wsparcie dla rodzin stojących w obliczu trudności żywieniowych, takich jak neofobia żywieniowa czy poważne zaburzenia odżywiania, włączając w to anoreksję i bulimię. Autorka książki nie tylko identyfikuje problemy, ale również wskazuje, kiedy warto zwrócić się o pomoc do specjalistów.

Warto podkreślić, że ta książka to nie tylko podręcznik dla rodziców, ale także cenny przewodnik dla wszystkich osób związanych z wychowaniem i opieką nad dziećmi. Dzięki jej zawartości można zyskać głębsze zrozumienie dla trudności, które mogą wystąpić w związku z jedzeniem oraz dowiedzieć się, jak skutecznie im przeciwdziałać.

Autorka:

Agata Dutkiewicz

– doktor nauk medycznych, dietetyczka kliniczna, psycholożka, psychoterapeutka, psychodietetyczka, wykładowczyni akademicka. Angażuje się w projekty edukacyjne i profilaktyczne oraz jest założycielką Centrum Psychodietetyki, w którym udziela pomocy psychodietetycznej i psychoterapeutycznej.

Spis treści:

Wstęp

1. Relacja z jedzeniem

Dlaczego uczymy dzieci relacji z jedzeniem, a nie jedzenia
Przykład płynie od dorosłych
Jak wzmacniać kompetencje dziecka
Jedzenie i ciało
Jedzenie a nagrody i kary

2. Znaczenie jedzenia w rozwoju dziecka

Jedzenie i rozwój fizyczny
Jedzenie jako złożony proces fizjologiczny

  • Rozwój oralno-motoryczny
  • Integracja sensoryczna
  • Sygnały głodu i sytości
  • Style karmienia

Jedzenie i rozwój psychospołeczny

  • Bezpieczeństwo
  • Emocje
  • Więź
  • Autonomia i granice osobiste
  • Relacje międzyludzkie i przynależność kulturowa
  • Funkcje poznawcze

3. Kiedy dziecko je za mało

Czy dziecko faktycznie je za mało
Dziecko je za mało, nie przybiera na wadze lub chudnie
Choroby fizyczne

  • Anemia
  • Choroba refluksowa przełyku
  • Choroby jelit
  • Celiakia
  • Alergie pokarmowe
  • Choroby pasożytnicze
  • Choroby fizyczne i sitofobia

Neuronietypowość
Zaburzenia odżywiania

  • Zaburzenia odżywiania młodszych dzieci
  • Sensoryczna awersja do pokarmu
  • Anoreksja niemowlęca
  • Pourazowe zaburzenia odżywiania

Trudności relacyjne

  • Wybiórczość jedzeniowa
  • Neofobia żywieniowa
  • ARFID
  • Ograniczanie jedzenia i kontrolowanie ciała

Okres nastoletni a zaburzenia odżywiania
Anoreksja, czyli jadłowstręt psychiczny
Alkoreksja
Diabulimia
Bigoreksja
Ortoreksja

4. Kiedy dziecko je za dużo

Czy dziecko faktycznie je za dużo
Dziecko je za dużo i przybiera na wadze
Choroby fizyczne

  • Zaburzenia gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, hipoglikemia, cukrzyca)
  • Choroby tarczycy

Choroby genetyczne

  • Zespół Pradera–Williego
  • Zespół Alströma

Neuronietypowość

  • ADHD
  • Spektrum autyzmu

Zaburzenia odżywiania

  • Zaburzenia przejadania się
  • Zaburzenie z napadami objadania
  • Zespół jedzenia nocnego
  • Bulimia
  • Nadwaga i otyłość

5. Kiedy dziecko je… nietypowo

Czy dziecko faktycznie je nietypowo

  • Konsekwencje nietypowego jedzenia

Choroby Fizyczne

  • Rozszczep wargi i podniebienia
  • Wady wędzidełka
  • Wady zgryzu
  • Dysfagia – zaburzenia połykania

Neuronietypowość
Zaburzenia odżywiania

  • Chomikowanie jedzenia
  • Zespół przeżuwania
  • Łaknienie spaczone (pica)
  • Gromadzenie pokarmów

6. Leczenie trudności z jedzeniem – rola rodzica i specjalistów

Rola rodzica w procesie diagnozy i leczenia
Ogólna ocena stanu zdrowia dziecka
Proces diagnostyczny
Leczenie specjalistyczne chorób fizycznych
Leczenie specjalistyczne zaburzeń odżywiania
Rodzaje terapii przy trudnościach z jedzeniem u dzieci i nastolatków

  • Terapia dietetyczna
  • Terapia psychodietetyczna
  • Pomoc psychologiczna i psychoterapia
  • Pomoc psychiatryczna
  • Poradnictwo laktacyjne
  • Terapia neurologopedyczna, terapia karmienia
  • Terapia integracji sensorycznej

O czym warto pamiętać, wybierając specjalistę

7. Zakończenie

Podziękowania
Lista polecanych książek
Załączniki

  • Tabela głównych źródeł żywnościowych wybranych składników pokarmowych
  • Etapy rozwoju oralno-motorycznego i zalecane rodzaje posiłków
  • Przykłady zabaw wspierających rozwój oralno-motoryczny i system sensoryczny dziecka
  • Uśredniona wielkość jednej porcji poszczególnych grup produktów dla dzieci w różnym wieku
  • Siatki centylowe wskaźnika BMI
Szczegóły
Natuli
9788367288118
Wydawnictwo
Natuli
Autor
Agata Dutkiewicz
Data premiery
2023
ISBN
9788367288118
Stron
300
Okładka
twarda
Nr katalogowy
35162
Zobacz także
chat Komentarze (0)